Frank Hosmar

Frank Hosmar

Frank Hosmar, meervoudig paralympisch medaillewinnaar, heeft zijn hippische opleiding in Deurne genoten. Frank heeft de allerhoogste opleiding binnen de paardensport voltooid en is gediplomeerd trainer/coach 5. Hij maakt deel uit van het instructeursnetwerk aangepaste sport en is tevens talentscout voor de (para) dressuur bij de KNHS.

In 1997 heeft Frank een ongeluk gehad waarbij hij in glas belandde en alle spieren, pezen en zenuwen in zijn rechterhand werden doorgesneden. Als gevolg hiervan heeft hij nauwelijks kracht en gevoel in zijn hand en is de functie ervan beperkt. Artsen vertelden hem dat hij nooit meer zou kunnen rijden, maar door lang en intensief revalideren en zich daarbij diverse trucjes en handigheden aan te leren, kan hij elk paard rijden. Als je het niet weet, kan je niet zien dat hij beperkt wordt door zijn hand.

Sinds 2009 komt Frank naast de reguliere sport (tot Grand Prix) ook uit in de para dressuur. Hij start in grade V (voor mensen met de lichtste beperking), is opgenomen in het Paralympisch kader van de KNHS en heeft tevens de A-status bij het NOC*NSF. Binnen de aangepaste sport heeft hij vele successen behaald.

Belangrijkste resultaten:

  • Paralympische Spelen Tokio 2021: 2x zilver en 1x brons
  • Europese Kampioenschappen 2019: 3x Europees kampioen; individueel, kür en team
  • Wereld Kampioenschappen 2018: Wereldkampioen met team en 2x zilver individueel
  • Europese Kampioenschappen 2017: Europees Kampioen en 2x zilver
Terug naar blog