opgroeiende paarden ruwvoer

Stoeterij & opgroeiende paarden en pony’s

In de stoeterij zien we dat de minimale ruwvoer norm meestal wel wordt gehaald, omdat veel merries en jonge dieren onbeperkt ruwvoer aangeboden krijgen.

Een goede darmflora waardoor dit ruwvoer goed verteerd kan worden, is vaak wel  een punt van aandacht. Hiervoor zijn de producten van Equilin® ontwikkeld.

merries en jonge

Een gezonde darmflora is de basis van een gezonde merrie en veulen

Drachtige merries en jonge dieren eten makkelijk 2,5% van hun lichaamsgewicht in drogestof aan ruwvoer per dag, dat is meer dan 3/3,5 kg hooi per 100 kg paard. Als de darmflora in balans is en de vertering goed werkt, heeft een merrie zelfs tot aan het eind van de dracht amper extra energie nodig. En ook opgroeiende dieren krijgen na hun eerste levensjaar geen energietekort met het gemiddelde ruwvoer dieet.

Problemen die wel geregeld gezien worden is dat het ruwvoer te arm, te nat (drogestof gehalte onder de 70%) of zelfs beschimmeld is. Dit heeft een negatieve invloed op de darmflora. Hierdoor kan de energie uit het ruwvoer niet goed worden opgenomen. Vaak wordt in deze situatie het bijvoeren van krachtvoer als oplossing gezien, waardoor er dus eigenlijk dubbel wordt gevoerd. 

Ruwvoer bevat niet alle noodzakelijke voedingsstoffen.

  • Het bevat onvoldoende mineralen waarvan koper de gehele dracht en opfok belangrijk is voor de ontwikkeling van gezonde gewrichten.
  • Zink, koper en selenium zijn ook erg belangrijk voor een goed immuunsysteem.
  • Net zoals vitamine E, dat is onvoldoende aanwezig in gedroogd ruwvoer en bijdraagt aan een goed zenuwstelsel en spiergebruik.
  • De calcium/fosfor verhouding is vooral voor opgroeiende dieren belangrijk, die mag niet hoger liggen dan 1,5 : 1 Voor drachtige merries is het vooral van belang dat er voldoende fosfor in het rantsoen zit.

EquilinGrow bevat de benodigde mineralen en vitaminen voor de drachtige en lacterende merrie en opgroeiende veulens tot 3,5 jaar.

Koop nu EquilinGROW startpakket