Gezondheid & Revalidatie van het paard

Een gezond paard begint bij een gezonde darmflora. Bij een dieet op basis van gemiddeld ruwvoer al dan niet aangevuld met kilo’s krachtvoer, gaat het vaak al mis.

Minder bijvoeren omdat je paard geen arbeid meer doet en anders te dik wordt, lijkt logisch maar is niet verstandig. Juist nu zijn voldoende vitaminen en mineralen in het rantsoen en een goede darmflora belangrijk!

Hoe omgaan met een blessure?

Je paard is geblesseerd en moet een tijdje rustig aan doen of zelfs helemaal boxrust houden. Heel erg vervelend, vooral ook voor je paard die veel liever wel in training is of beweging heeft  met soortgenoten. Vooral nu is het herstel belangrijk en dat je paard zich ‘happy’ blijft voelen.

Verveling ligt op de loer bij paarden, en laten we eerlijk zijn, overvoeren van je paard met energie ook. Het is belangrijk dat je paard niet teveel energie binnen krijgt, maar dat hij het suikerarme ruwvoer wel lekker vindt en niet laat staan. Ook moet de spijsvertering goed op gang blijven. Daarnaast hebben paarden een verhoogde behoefte aan hoogwaardige voedingsstoffen voor herstel. Genoeg uitdagingen dus om straks weer volop te kunnen trainen!

Verschillende risico’s tot overgewicht

Ook al is je paard geblesseerd of al te dik, de minimale ruwvoer behoefte blijft 1,5% van het lichaamsgewicht in DS (droge stof) aan vezels/ruwvoer om het lichaam gezond te houden en minder stress te ervaren. Dit komt neer op 2 kg hooi per 100 kg paard.

Veel meer voeren is niet raadzaam gezien de risico’s bij overgewicht. Slowfeeders kunnen helpen om langzamer te eten. Op zoek gaan naar een armere en dus geanalyseerde partij ruwvoer om (gedeeltelijk) bij te voeren is ook verstandig. 

Om de darmspieren te stimuleren zijn daar waar mogelijk natte voedingsvezels verstandig, bijvoorbeeld van een bietenpulp, zemelen en ‘light’ slobber. Te veel stro en graszaadhooi is niet zo’n goed idee omdat dit grotendeels niet verteerd wordt door de darmbacteriën en ook verstoppingen kan veroorzaken.

Voordelen van 'Het Nieuwe Voeren' bij revalidatie van het paard

  • Ze brengen voor paarden de darmflora in balans.
  • Antibiotica is soms nodig maar dit gaat vaak ook ten koste van de goede bacteriën in de darmflora, extra aandacht /correctie hiervoor is gewenst.
  • Omega 3 (DHA), vitamine E, magnesium zorgen voor een meer ontspannen en minder stressgevoelig paard. EquilinCOMFORT kan dit ook nog extra stimuleren.
  • De essentiële aminozuren zorgen voor behoud van de spieren zonder de lever extra te belasten.

BALANCERS zoals EquilinBALANCER zorgen ervoor dat je paard of pony voldoende goed opneembare vitaminen en mineralen binnenkrijgt zodat het immuunsysteem zijn werk kan doen.