Voedingswijzer voor paarden

Onderstaand schema biedt een natuurlijke voedingswijzer welke de basis biedt om je paard fit en gezond te houden. Download het volledige stappenplan als handige PDF, of volg hier de online voedingswijzer voor jouw paard.

Deze voedingswijzer is onderverdeeld in 6 stappen: ruwvoer, BALANCERS, BASICS, zout, aanvullingen en krachtvoer.

Wil je meer advies? Vraag dan onderaan deze pagina een gratis voedingsadvies aan.

1 – Ruwvoer

Krijgt je paard of pony voldoende geschikt ruwvoer voor de vezels? Een paard of pony heeft vezels nodig om zich tevreden te voelen en gezond te blijven. In een hoeveelheid van minimaal 1.5% van zijn lichaamsgewicht in drogestof. Van nature eten ze zelfs nog veel meer ruwvoer. Wist je dat voedingsvezels en prebiotica hetzelfde zijn?

Biodivers goed gedroogd ruwvoer met verschillende grassen en kruiden heeft de voorkeur en is een feestje voor een goede darmflora. In plaats van ruwvoer kunnen ook andere (energiearme) vezelrijke producten zoals luzerne, wortelen, ruwvoermixen, zemelen, geweekte bietenpulp, groene slobbers of een ‘light muesli’ worden gegeven.

Ruwvoer-analyse

Het liefst is het ruwvoer geanalyseerd, in ieder geval met een quickscan zodat je een goed beeld hebt van de hoeveelheid suiker, eiwit, vezels en water dat je paard met zijn ruwvoer binnenkrijgt.

Veel gemaakte ruwvoerfouten 

  • Dag en nacht weidegang voor een te dik paard 
  • Jong, structuurarm gras voor een gevoelig paard met gevoelige darmen
  • Grofstengelig hooi voor een senior paard 
  • Zacht fijn hooi of (onbemest) suikerrijk gras voor sobere rassen 
  • Beschimmeld hooi of kuil voor alle paarden en pony’s
Equilin smaak gewenning en supplement voor gewrichten van het paard

2 – BALANCERS

De noodzakelijke ruwvoer-aanvulling

Elk paard of pony heeft goed opneembare mineralen en eventueel vitaminen nodig bij het ruwvoer, omdat deze in de regel onvoldoende in het ruwvoer voorkomen. Met name zink, koper, selenium en vitamine E zijn een punt van aandacht. BALANCERS bevatten deze belangrijke voedingsstoffen. 

Equilin biedt twee soorten BALANCERS: EquilinBALANCER en EquilinGROW.. EquilinBALANCER is voor paarden en pony’s vanaf 3,5 jaar. EquilinGROW is voor dieren onder de 3,5 jaar en voor drachtige en lacterende merries. EquilinGROW bevat ook goed opneembaar eiwit en omega 3 (DHA/EPA). Let op! BALANCERS onderhouden een goede darmflora. Ze corrigeren hem niet; dat doen de BASICS.

voeding en Paardensupplementen voor pony en veulens

3 – BASICS

Correctie van de darmflora

BASICS, basis van ‘Het Nieuwe Voeren’, corrigeren de darmflora. Daardoor wordt het ruwvoer veel beter verteerd, zodat de gunstige vetzuren uit voedingsvezels optimaal beschikbaar komen voor het paard. Deze gunstige energie kan later in vetten en suikers worden omgezet. Dit is het originele energiesysteem van elk paard en maakt extra aanvulling met energie krachtvoer in veel gevallen overbodig!

De BASICS van Equilin bieden ondersteuning voor een goede darmfunctie en goede darmflora. Verbetert de algemene gezondheid, ontspant en zorgt ook voor een werkwillig paard. Daarbij bevatten BASICS hoogwaardig voedingsstoffen  (de zogenaamde nutraceuticals) aan die niet of onvoldoende in het normale paardenvoer zitten.

Starten met BASICS

  • De BASICS wordt altijd gestart met 3 weken opbouwdosering om de darmflora te corrigeren en de verteerbaarheid van het ruwvoer in de blinde en dikke darm te optimaliseren.
  • In deze periode kan krachtvoer worden afgebouwd. Zodra de darmflora weer in balans is kan worden bekeken of het wenselijk is of het paard nog extra energie (moed) nodig heeft door het geven van krachtvoer. Ook kan extra kwalitatief eiwit wenselijk zijn omdat dit niet altijd voldoende in het ruwvoer aanwezig is.
  • Extra of minder eiwit en energie kan ook worden toegevoegd door een andere partij ruwvoer (gedeeltelijk) bij te voeren. Dit is waarom het ruwvoer analyseren wenselijk is, dan weet je wat je voert!
  • Bij de BASICS is meestal het eerste effect aan de vacht waarneembaar, deze wordt intenser van kleur en glanst meer. De weken erna zullen ook andere effecten merkbaar worden in o.a. gedrag, uithoudingsvermogen en ontspanning.

Let op!

De voedingsstoffen in de BASICS worden niet als noodzakelijk gekenmerkt in klassieke rantsoenanalyses. Voedingsconsulenten zullen daarom de BASICS nooit als noodzakelijk berekenen.

  • Voer EquilinCOMFORT niet tijdens wedstrijden ivm de kruiden.
  • Voer EquilinIMMUNO niet bij drachtige, lacterende, acuut hoefbevangen of ernstig zieke dieren.
  • Voer EquilinIMMUNO bij voorkeur niet in het wedstrijdseizoen ivm detoxreactie.
Paard dat water aan het drinken is

4 – ZOUT

Voor betere vochtopname

Een belangrijk aandachtspunt! Veel ruwvoer bevat te weinig natrium en verhoudingsgewijs veel kalium. De zoutbehoefte aanvullen is noodzakelijk want dit zit niet in een BALANCER (zo goed als elk merk). Voldoende zout zorgt ervoor dat het vocht goed uit de darmen kan worden opgenomen waardoor de mest droger wordt. Daarbij zorgt het voor een beter herstel na fysieke inspanning.

Natrium Behoefte NRCOnderhoudLichte arbeidZware arbeidLactatie (mnd 1-3)Opname bij 7,5 kg gem hooi DS(1,5% DS LG) 
Paard 500 kg 10 g natrium
25 g zout
14 g natrium
35 g zout
25,5 g natrium
64 g zout
13 g natrium
32,5 g zout
0,9 x 7,5 = 6,75 g = 16,9 g zout
2% ruwvoer 9 g natrium / 22,5 g zout
Pony 200 kg4 g natrium
10g zout
5,6 g natrium
14 g zout
10,2 g natrium
25,5 g zout
5,1 g natrium
12,75 g zout
0,9 x 3 = 2,7 g = 6,7 g zout
2% ruwvoer 3,6 g natrium / 9 g zout

Aanvullen van zout

Aanvullen kan tot 10 gram per dag (paard) met keukenzout, dit bevat +/- 40% natrium. Dit kan gewoon door het voer. Wil je meer zout geven, neem dan zout zonder jodium of een gedeelte dieetzout als dat uit de ruwvoeranalyse blijkt.

Bij zwaar werk, warm weer, transport of anderszins veel zweten of vochtverlies, geef dan extra RECOVER → Electrolyten (zouten) opgelost in water of slobber voor effectieve en snelle opname.

paarden houden van knuffelen

5 – AANVULLINGEN

Extra ondersteuning bij oudere dieren

5 – Aanvullingen

Voor specifieke problemen NA het stellen van de juiste diagnose kan een extra supplement wel helpend zijn. Er zijn mooie producten op de markt die op een natuurlijke wijze bepaalde (orgaan)systemen kunnen ondersteunen. Equilin biedt met EquilinGLUCO extra ondersteuning voor soepele gewrichten of voor oudere dieren. EquilinGLUCO+ versoepelt het bindweefsel, ondersteunt soepele gewrichten en helpt bij verminderen van stijfheid bij (oudere) paarden.

Veel supplementen zitten al in de BASICS

Veel supplementen zijn overbodig omdat de meeste werkzame voedingsstoffen al in de BASICS zitten. Naast de BASICS is het normaal gesproken niet nodig om de volgende stoffen als supplement bij te geven:

  • lijnzaadolie of andere omega 3 olie
  • extra magnesium, MSM, silicium
  • vitamine E (in de meeste gevallen)
  • vitamine C
  • supplementen ter ondersteuning van de spieren
  • supplementen ter ondersteuning van de darmen
  • supplementen voor lever of maag bij de IMMUNO of COMFORT
  • B vitaminen en biotine, die worden aangemaakt door de goede darmbacteriën

Geef aanvullingen in samenspraak met een deskundige

Neem over het correct toepassen van kruidenpreparaten en tincturen eerst contact op met een deskundige die het paard of pony gezien heeft. Je kan ook altijd nog een e-mail naar ons sturen mocht je hierover vragen hebben.

Baat het niet dan schaadt het niet, gaat bijna nooit op!

Let op! Zelfs als producten effect hebben dan is er in meer of mindere mate vaak ook een belasting voor de lever en mogelijk andere bijwerkingen.

Juiste verhouding ruwvoer en krachtvoer voor paarden

6 – Extra energie of eiwitten

Is extra krachtvoer nodig?

Krachtvoer niet altijd nodig

De meeste paarden en pony’s halen voldoende energie uit het gemiddelde ruwvoer, om één uur arbeid per dag op L/M niveau te verrichten. Mits de ruwvoervertering goed werkt en de darmflora in balans is.

Indien gestart wordt met ‘Het Nieuwe Voeren’ is het verstandig om het krachtvoer zoveel mogelijk af te bouwen de eerste weken en pas na 5 weken te beslissen óf en hoeveel krachtvoer(energie) nog nodig is.

Hoeveelheid en kwaliteit ruwvoer

Check altijd met een quickscan of het ruwvoer dat wordt gevoerd wel geschikt is en niet te arm of suikerrijk. Wellicht kan met een rijkere partij of meer ruwvoer worden aangevuld. Of anders is een sportmuesli, senioren voer, of een groene eiwitrijke slobber (met veel vezel variatie) een mogelijke optie. 

Krachtvoer en ‘Het Nieuwe Voeren’

In de praktijk zien wij dat meestal niet meer dan 1 tot 1,5 kg per dag aan krachtvoer hoeft te worden gegeven als de principes van ‘Het Nieuwe Voeren’ worden toegepast.

Indien er na 6 weken voeren van de BASICS onvoldoende resultaat is geboekt, is vaak sprake van een onderliggende oorzaak. Neem dan contact op met ons of je dierenarts. 

Indien je zelf interesse hebt in wat er allemaal bij komt kijken voordat een paard zijn voer goed kan verteren, dan is het boek of online cursus HET NIEUWE VOEREN een aanrader.

Kom je er nog niet uit met onze voedingswijzer voor het paard?