• Maakt goed voeren weer overzichtelijk
  • Abonnementsservice
  • Gratis verzenden vanaf 2 zakken Equilin (NL, BE, DE)

Voedingswijzer paard

 

Download het volledige stappenplan als handige PDF, of doe de online voedingswijzer voor jouw paard op onze website.

DOWNLOAD STAPPENPLAN

 

Stap 1, Krijgt je paard of pony voldoende geschikt ruwvoer voor de vezels?
Een paard of pony heeft vezels nodig om zich tevreden te voelen en gezond te blijven. In een hoeveelheid van minimaal 1.5% van zijn lichaamsgewicht in drogestof. Van nature eten ze zelfs nog veel meer ruwvoer. Wist je dat voedingsvezels en prebiotica hetzelfde zijn?

Biodivers goed gedroogd ruwvoer met verschillende grassen en kruiden heeft de voorkeur en is een feestje voor een goede darmflora. In plaats van ruwvoer kunnen ook andere (energiearme) vezelrijke producten zoals luzerne, wortelen, ruwvoermixen, zemelen, geweekte bietenpulp, groene slobbers of een ‘light muesli’ worden gegeven.

Het liefst is het ruwvoer geanalyseerd, in ieder geval met een quickscan zodat je een goed beeld hebt van de hoeveelheid suiker, eiwit, vezels en water dat je paard met zijn ruwvoer binnenkrijgt.

Equilin tabel ruwvoer

DOWNLOAD RUWVOERADVIES VOORBEELD QUICKSCAN

 

 

Stap 2, ‘Het Nieuwe Voeren’, de BASIC’s
De BASIC’s corrigeren de darmflora. Daardoor wordt het ruwvoer veel beter verteerd, zodat de gunstige vetzuren uit voedingsvezels optimaal beschikbaar zijn voor het paard. Deze gunstige energie kan later in vetten en suikers worden omgezet. Daarbij vullen de BASIC’s hoogwaardig voedingstoffen aan die niet of onvoldoende in het normale paardenvoer zitten (de zogenaamde nutraceuticals).

BASIC → voor een goede darmfunctie en goede darmflora. Verbetert de algemene gezondheid, ontspant maar zorgt ook voor een werkwillig paard → Unieke 7 in 1 formule, magnesium(citraat), natuurlijk vitamine E, MSM, plantaardige omega 3 vetzuren (DHA en EPA), essentiële aminozuren, pre- en probiotica en een mycotoxinenbinder.

IMMUNO* → ondersteunt het immuunsysteem en de reinigende werking van de lever → BASIC + extra ondersteuning van de weerstand of in het voor- en najaar als detoxkuur. Of voor het opstarten van ‘het Nieuwe Voeren’. Het bevat extra mariadistel, brandnetel en organische mineralen zoals zink, koper en selenium.

COMFORT** → Beschermt de maag → BASIC + extra ondersteuning voor een goede maagfunctie en meer ontspanning. Het bevat extra inuline (FOS), zoethout en kamille.

BESTEL HET IMMUNO STARTPAKKET BESTEL HET COMFORT STARTPAKKET

 

Extra info
● De BASIC, IMMUNO of COMFORT wordt altijd gestart met 3 weken opbouwdosering om de darmflora te corrigeren en de verteerbaarheid van het ruwvoer in de blinde en dikke darm te optimaliseren.
● In deze periode kan krachtvoer worden afgebouwd. Zodra de darmflora weer in balans is kan worden bekeken of het wenselijk is of het paard nog extra energie (moed) nodig heeft door het geven van krachtvoer. Ook kan extra kwalitatief eiwit wenselijk zijn.
● Extra of minder eiwit en energie kan ook worden toegevoegd door een andere partij ruwvoer (gedeeltelijk) bij te voeren. Dit is waarom het ruwvoer analyseren wenselijk is, dan weet je wat je voert!
● Bij de BASIC’s is meestal het eerste effect aan de vacht waarneembaar, deze wordt intenser van kleur en glanst meer. De weken erna zullen ook andere effecten merkbaar worden in o.a. gedrag, uithoudingsvermogen en ontspanning.

Let op!! De voedingsstoffen in de BASIC’s komen niet voor in klassieke rantsoenanalyses, voedingsconsulenten zullen daarom de BASIC’s nooit als noodzakelijk berekenen.

*niet voeren bij drachtige, lacterende, acuut hoefbevangen of ernstig zieke dieren. Ook midden in het wedstrijdseizoen niet ideaal

**niet voeren tijdens wedstrijden ivm de kruiden

EquilinBASIC Startpakket

 

Stap 3 De noodzakelijke ruwvoer aanvulling, de BALANCER’S
Elk paard of pony heeft goed opneembare mineralen en eventueel vitaminen nodig bij het ruwvoer omdat deze in de regel onvoldoende in het ruwvoer voorkomen. Met name zink, koper, selenium en vitamine E zijn een punt van aandacht. De BALANCER’s bevatten deze belangrijke stoffen. 

BALANCER → paarden en pony’s vanaf 3,5 jaar in een volle dosering. Of in 50-60% van de dagdosering indien bij bijvoorbeeld 1 tot 1,5 kg krachtvoer per dag (paard).

GROW→ dieren onder de 3,5 jaar maar ook drachtige en lacterende merries. De GROW bevat ook goed opneembaar eiwit en omega 3 (DHA/EPA).

● De BALANCER en GROW onderhouden een goede darmflora, ze corrigeren hem niet.

EquilinBALANCER startpakket EquilinGROW startpakket

 

Stap 4 Belangrijk aandachtspunt! ZOUT
Veel ruwvoer bevat te weinig natrium en verhoudingsgewijs teveel kalium. De zoutbehoefte aanvullen is noodzakelijk want dit zit niet in een BALANCER (zo goed als elk merk). Voldoende zout zorgt ervoor dat het vocht goed uit de darmen kan worden opgenomen waardoor de mest droger wordt. Daarbij zorgt het voor een beter herstel na fysieke inspanning.

tabel zout behoefte voor paarden

Aanvullen kan tot 15 gram per dag (paard) met keukenzout, dit bevat +/- 40% natrium. Dit kan gewoon door het voer.

Wil je meer zout geven, neem dan zout zonder jodium of een gedeelte dieetzout als dat uit de ruwvoeranalyse blijkt.

Bij zwaar werk, warm weer, transport of anderszins veel zweten of vochtverlies, geef dan extra RECOVER → Electrolyten (zouten)opgelost in water of slobber voor effectieve en snelle opname.

EquilinRECOVER in emmer 4kg EquilinRECOVER in emmer 1,5 kg

 

Stap 5 overige supplementen en aanvullingen

GLUCO → Extra ondersteuning voor soepele gewrichten of voor oudere dieren

Veel supplementen zijn overbodig omdat de meeste werkzame voedingsstoffen al in de BASIC’s zitten. Naast de BASIC’s is het niet nodig om de volgende stoffen als supplement bij te geven:

– lijnzaadolie of andere omega 3 olie

– extra magnesium

– vitamine E (in de meeste gevallen)

– supplementen ter ondersteuning van de spieren

– B vitaminen en biotine, die worden aangemaakt door de goede darmbacteriën

Voor specifieke problemen NA het stellen van de juiste diagnose kan een ander extra supplement wel helpend zijn. Er zijn mooie producten op de markt die op een natuurlijke wijze bepaalde (orgaan)systemen kunnen ondersteunen. Maar let op, werken ze echt dan is er in meer of mindere mate vaak ook een belasting voor de lever en mogelijk andere bijwerkingen. Baat het niet dan schaadt het niet, gaat bijna nooit op!

Neem over het correct toepassen van kruidenpreparaten en tincturen eerst contact op met een deskundige die het paard of pony gezien heeft. Je kan ook altijd nog een email naar ons sturen mocht je hierover vragen hebben.

BESTEL EQUILIN GLUCO BEKIJK VEELGESTELDE VRAGEN

 

Stap 6 extra energie of eiwitten
De meeste paarden en pony’s halen voldoende energie en eiwit uit het gemiddelde ruwvoer, om één uur arbeid per dag op LM niveau te verrichten. Mits de ruwvoervertering goed werkt en de darmflora in balans is.

Indien gestart wordt met ‘Het Nieuwe Voeren’ is het verstandig om het krachtvoer zoveel mogelijk af te bouwen de eerste  weken en pas na 5 weken te beslissen óf en hoeveel krachtvoer nog nodig is.

Check altijd met een quickscan of het ruwvoer dat wordt gevoerd wel geschikt is en niet te arm. Wellicht kan met een rijkere partij worden aangevuld. Of anders is een sportmuesli, senioren voer, of een groene eiwitrijke slobber (met veel vezel variatie) een mogelijke optie. In de praktijk zien wij dat meestal niet meer dan 1 tot 1,5 kg per dag aan krachtvoer hoeft te worden gegeven als de principes van ‘Het Nieuwe Voeren’ worden toegepast.

Indien er na 6 weken voeren van de BASIC’s onvoldoende resultaat is geboekt, is er vaak sprake van een onderliggende oorzaak. Neem dan contact met ons of je dierenarts. Indien je zelf interesse hebt in wat er allemaal bij komt kijken voordat een paard zijn voer goed kan verteren, dan is het boek HET NIEUWE VOEREN een aanrader.

Kom je er nog niet uit met ons voedingswijzer voor het paard? Vraag dan een voedingsadvies aan!

Vraag een voedingsadvies
De waardering van www.equilin.eu/nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 884 reviews.