Wist je dat paarden ‘hindgut fermenteerders’ zijn?

Wist je dat paarden ‘hindgut fermenteerders’ zijn?

Paarden zijn ware meesters in het benutten van vezels! Meer dan 70% van hun energie halen ze uit de fermentatie van vezels (prebiotica) in de blinde en dikke darm. Maar dit doen ze niet alleen – ze hebben een heel leger aan bacteriën, schimmels en gisten in hun darmen die samen het microbioom vormen. Dit microbioom is onmisbaar voor een goede vertering, want paarden kunnen zelf geen enzymen aanmaken om vezels af te breken.

Waarom is een gezond microbioom zo belangrijk?

  • Energievoorziening: Het microbioom zet vezels om in vetzuren, die in de lever worden omgezet in vet en suiker – een cruciale energiebron voor het paard.

  • Sterke darmgezondheid: Een gebalanceerd microbioom beschermt tegen schadelijke bacteriën en virussen. Dit verkleint ook de kans op koliek, diarree en andere darmproblemen.

  • Algemene gezondheid: Wist je dat een verstoorde darmflora kan leiden tot leaky gut? Dit kan resulteren in gezondheidsproblemen zoals huidproblemen, luchtwegaandoeningen, spijsverteringsklachten en zelfs gedragsveranderingen.

  • Vitamineproductie: Het microbioom maakt belangrijke vitaminen aan, zoals B-vitamines en vitamine K, die essentieel zijn voor de algehele gezondheid.

Wat kan het microbioom verstoren?

  • Onjuiste voeding: Paarden zijn gemaakt om de hele dag door vezelrijk voedsel te eten. Te veel krachtvoer, suikers en zetmeel verstoren de darmbalans.

  • Plotselinge rantsoen veranderingen: Voedingsaanpassingen moeten geleidelijk gebeuren om het microbioom niet te ontregelen.Onvoldoende water:

  • Voldoende vochtinname is cruciaal voor een soepele spijsvertering en voorkomt verstoppingen.

  • Stress: Transport, intensieve training of een nieuwe omgeving kunnen de darmflora flink beïnvloeden. Een stabiele huisvesting en voldoende rustmomenten zijn belangrijk.

  • Ziekte of lichamelijke afwijkingen: Denk aan gebitsproblemen of maagklachten, die de spijsvertering verstoren en een negatieve invloed op het microbioom kunnen hebben, maar ook medicijnen zoals antibiotica.

Hoe kun je als paardeneigenaar het microbioom ondersteunen?

Gelukkig kun je met een paar eenvoudige stappen bijdragen aan een gezond microbioom en daarmee de algehele gezondheid en een meer tevreden paard:

  • Ruwvoer als basis: Zorg dat ruwvoer het grootste deel van het rantsoen vormt en dat dit ook droog is (geen natte kuil) . Een paard heeft dagelijks minimaal 1,5 tot maximaal 2% van zijn lichaamsgewicht aan ruwvoer nodig voor voldoende vezelinname.

  • Beperk krachtvoer: Vermijd grote hoeveelheden krachtvoer met veel suiker en zetmeel.

  • Probiotica: Deze kunnen het microbioom ondersteunen, vooral in stressvolle periodes, bij een rantsoenwisseling of continue als ondersteuning bij het doorgaans energierijke ruwvoer.

  • Regelmatige vrije beweging: Beweging stimuleert de spijsvertering, zorgt voor een gezonde darmpassage en helpt stress te verminderen.

Equilin ontwikkelt al meer dan 15 jaar producten ter ondersteuning van de vertering. Die samen met goed management zorgen voor gezondere, tevredenere paarden met een verhoogd welzijn

De BASICS van Equilin

De BASICS van Equilin bevatten essentiële voedingsstoffen die het microbioom optimaliseren, waardoor paarden meer energie uit ruwvoer halen. Dit helpt bij een betere conditie en vermindert verzuring in het lichaam.

De BASICS zijn een aanvulling op het normale rantsoen en maken veel supplementen overbodig. Ook zijn er 2 zeer hoogwaardige BALANCERS, welke een goede aanvulling bieden op het ruwvoer.

Zurück zum Blog