1.1 Zijn er bijwerkingen bekend bij het gebruik van Equilin producten?
Bij paarden met nierproblemen kan het voorkomen dat zij een teveel aan magnesium niet kunnen uitscheiden waardoor gevaarlijke waarden in het bloed kunnen ontstaan. Paarden met nierfalen zijn in de regel wel echt ziek. Raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts.
In principe zijn alle ingrediënten van de Equilin® producten bij de aangegeven dosering veilig. Maar individuele overgevoeligheidsreacties voor bepaalde ingrediënten kunnen voorkomen.
Symptomen als lichte koliek, sufheid en bultjes kunnen de eerste weken voorkomen. Binnen twee tot drie weken verdwijnen deze doorgaans. Paarden met darmklachten in 7 dagen aan de BASIC’s laten wennen. Daarna kan gestart worden met de reguliere opbouwdosering.
Bij een zeer gering aantal paarden kan er een allergische reactie op brandnetel optreden z.g.n. ‘Nettle rash’ (naar schatting 1 op de 10.000 paarden). Dit zijn kleine bultjes onder de vacht, normaal verdwijnt dit binnen 24 uur. Brandnetel wordt toegevoegd aan IMMUNO, indien dit zich voordoet stoppen met voeren en/of overstappen op BASIC.
1.2 Equilin en andere supplementen
In principe zijn de Equilin producten veilig en kunnen doorgaans met andere supplementen gevoerd worden mits deze niet dezelfde ingrediënten bevatten in hoge dosering. Het is dan dubbelop en zonde omdat het doorgaans geen extra werking meer heeft. Neem bij twijfel gerust contact met ons op.
1.3 Equilin en diergeneeskundige behandelingen
De Equilin producten vervangen geen therapie. Raadpleeg voor een goede diagnose altijd eerst de dierenarts. Stel bij noodzakelijke diergeneeskundige handelingen deze altijd op de hoogte van het gebruik van de Equilin producten. Bij de meeste reguliere therapieën zullen de Equilin producten een ondersteunend effect hebben. Het eindoordeel hierover is aan de behandelend dierenarts maar er kan ook altijd contact met ons over worden opgenomen.
1.4 Tijdens dracht
BASIC is een goed supplement voor drachtige merries. Vooral magnesium heeft een positieve invloed op de botten en gewrichten van zowel de merrie als het veulen. Bij magnesiumtekort wordt het magnesium bij de merrie uit de botten vrijgemaakt, dit gaat gepaard met het vrijkomen van calcium en fosfor wat niet gunstig is voor de merrie. Vooral magnesium heeft een positieve invloed op de botten en gewrichten van zowel de merrie als het veulen.
Daarbij is het wetenschappelijk aangetoond dat de toevoeging van DHA omega 3 vetzuren uit algen en/of visolie (ook uit lijnzaad, maar dit is veel minder efficiënt) tijdens dracht en lactatie resulteert in sterkere nakomelingen die zich sneller ontwikkelen.
Het is belangrijk dat de merrie al vanaf het begin van de dracht voldoende beschikbaar koper en selenium binnenkrijgt. De BALANCER bevat deze mineralen in een dosering van 125%. De laatste 4 maanden van de dracht schiet o.a. de calcium/fosforbehoefte fors omhoog, daarom adviseren wij GROW bij te geven. BASIC kan hierbij ook nog gegeven worden
ADVIES GROW BIJ DRACHT EN LACTATIE
Vanaf de laatste 4 maanden dracht: 45 g /100 kg / 200 g lucerne / 100 kg evt. i.c.m. BASIC
Tijdens lactatie: 45 g /100 kg /
Bij lactatie: +/- 50% geadviseerd merrievoer
IMMUNO is niet geschikt voor drachtige en lacterende merries ( eerste 3 maanden) in verband met de verhoogde uitscheiding van afvalstoffen.
1.5 Is EQUILIN doping- en medicatievrij?
Alle ingrediënten die worden gebruikt in de Equilin® producten zijn* dopingvrij. Dat wil zeggen dat er geen grondstoffen worden gebruikt waarvan bekend is dat ze kunnen resulteren in positieve dopinguitslagen onder het FEI regelement. Of waarvan verwacht wordt dat ze eerdaags kunnen leiden tot positieve dopinguitslagen, dit is bijvoorbeeld bij diverse kruidenpreparaten (passiebloem, duivelsklauw, guarana, gingseng, etc.) wel het geval. Het wordt afgeraden sportpaarden meer dan 3 kg luzerne per dag te voeren, met oog op de drempelwaarde voor salicylatezuur. Nationale regelementen kunnen afwijken van de FEI, het is de verantwoordelijkheid van de ruiter en/of trainer om daarvan op de hoogte te zijn.
* uitgezonderd EquilinCOMFORT
De FEI adviseert voor de meeste kruidensupplementen en wachttijd van 2 dagen voor de wedstrijd, kruiden zijn niet opgenomen in de ‘Prohibited Substances‘ list. Indien de COMFORT wordt gegeven kan er dan overgegaan worden op de BASIC in een iets hogere dosering.
1.6 Hoe lang moeten de BASIC's worden gegeven worden voordat effect zichtbaar is?
Doorgaans is binnen 3 tot 5 weken effect te merken. Hiervoor zijn 2 verpakkingen van 6,3 kg nodig. Indien er in deze periode helemaal geen veranderingen optreden dan is het raadzaam om met een dierenarts aanvullend onderzoek te doen naar een onderliggende oorzaak, hierover kan ook contact worden opgenomen met ons. Verder is het zo dat de producten alleen kunnen gaan werken als de hoeveelheden suiker, zetmeel en fructaan onder een redelijk minimum zitten. In combinatie met meer dan 3 kilo krachtvoer of erg natte voordroog zullen de resultaten niet optimaal zijn.
1.7 Waarom bevatten BASIC en COMFORT niet ook alle vitaminen en mineralen?
De formules van de BASIC en COMFORT zijn zo samengesteld dat het bij elk rantsoen gegeven kan worden zonder risico’s op overdosering. Indien alleen ruwvoer wordt gegeven hangt het af van de kwaliteit van het ruwvoer of dit volledig is. In de regel zal na analyse blijken dat er nog een apart vitaminen en mineralen preparaat gegeven moet worden of krachtvoer. Een ruwvoeranalyse geeft hier over uitsluitsel. Als er geen ruwvoeranalyse aanwezig is dan houden wij aan dat onder 2 kg krachtvoer er een theoretisch mineralentekort kan optreden en de BALANCER dan een goed aanvulling kan zijn.
IMMUNO bevat tijdens de opbouwdosering wel de mineralen die dagelijks nodig zijn, bij de lagere dosering is het raadzaam om daar 60% BALANCER bij te geven indien geen ander krachtvoer meer wordt gegeven.
1.8 Waarom bevatten de Equilin producten geen Selenium? Dit zit wel in veel andere supplementen met vitamine E
Selenium zit in de regel in voldoende hoeveelheden in het krachtvoer, maar steeds minder in het ruwvoer. Het toevoegen van extra selenium in de vorm van supplementen kan toxisch zijn en het is voor ons als producent niet goed in te schatten welke hoeveelheid een paard in zijn totale rantsoen binnenkrijgt. Een volledige dekking zonder overdosering seleni is dus niet te geven in een standaard product en dient dan ook altijd naar het totale rantsoen bepaald te worden. Indien meer dan 2/2,5 kg krachtvoer wordt gegeven is selenium doorgaans geen probleem.
BALANCER, IMMUNO en GROW bevatten een behoorlijke dosis minder toxisch organisch selenium en kunnen naar wens en afhankelijk van de krachtvoergift, dagelijks, enkele dagen per week of in een halve dosering worden bijgegeven.
De verschijnselen van een acute overdosering selenium zijn:
• Tijdelijke blindheid, koliek, diarree, schudden, pijn, verhoogde pols en ademhaling, zweten, niet lekker voelen.
Dit acute risico wordt gelopen als een paard meer dan 40 mcg/ kg lichaamsgewicht binnen krijgt (paard 600 kg 25 mg).
De verschijnselen van een chronische (dus langdurige) overdosering zijn:
• Haarverlies van manen en staart, loslaten hoefwand.
Risico op een chronische overdosering loopt een paard als het meer dan 6 mg/dag binnenkrijgt over een langere periode. Tekorten van selenium (tegenwoordig erg vaak voorkomend bij paarden en pony’s zonder ruwvoeraanvulling):
• Problemen met de weerstand;
• Spierstijfheid problemen met de vacht, verlies van kleur.
1.9 Waarom kunnen IMMUNO en COMFORT niet continu gevoerd worden?
Als supplementen kruiden bevatten is het verstandig om om de 6 – 8 weken een stopperiode in te lassen om gewenning te voorkomen. De kruiden verliezen anders hun werkzaamheid. Dan zal er steeds meer gegeven moeten worden om tot het gewenste resultaat te komen. IMMUNO bevat onder andere brandnetel en mariadistel, deze worden minder effectief na 6 tot 8 weken. Het is dan raadzaam 14 tot 30 dagen BASIC te geven en dan eventueel weer verder te gaan met IMMUNO. Dat geldt ook voor de COMFORT.
1.10 Hoe kunnen de BASIC's gevoerd worden in combinatie met de BALANCER's?
Indien BALANCER ter aanvulling van het ruwvoer wordt gevoerd: dagelijks zonder krachtvoer of in een gedeelte van de dosering bij minder dan 2 kg krachtvoer. Dan kan ook BASIC anders gedoseerd worden. Per 100 gram BALANCER kan ± 35 gram minder BASIC gevoerd worden (alleen bij de hoge onderhoudsdosering). Bij IMMUNO is tijdens de opbouw geen BALANCER nodig.
1.11 Worden de producten goed gegeten?
Door de relatief hoge concentraties van de ingrediënten in de producten en omdat er geen overbodige suikers of smaakstoffen worden toegevoegd, kan het zijn dat paarden even moeten wennen aan de smaak. 90% van de paarden eet ze doorgaans probleemloos na gewenning. Daarom dient het aanbeveling om te beginnen door een klein beetje te mengen (1/5 maatbeker) in lekker voer, bijvoorbeeld slobber en als dit goed gegeten wordt rustig op te bouwen tot de opbouwdosering. Het lekkere voer kan dan weer rustig iets worden afgebouwd.
1.12 Wat is het verschil tussen pre- en probiotica?
Prebiotica is eigenlijk niks anders dan voedingsvezels, deze zitten in het gewone ruwvoer. Maar er zijn vele verschillende voedingsvezels, verschillende kruiden en grassen hebben ze weer net iets anders. Dat is ook de reden waarom een biodivers rantsoen (veel verschillende soorten grassen onkruiden) zorgt voor een biodivers microbioom (darmflora). Ook pectine, FOS, insuline zijn allemaal verschillende soorten voedingsvezels/ prebiotica dus, voeding voor de gunstige darmbacteriën.
Probiotica is wat anders, dit zijn levende organiseren die de darmflora beïnvloeden. Goede bacteriën kunnen daar hechten en geef je tijdelijk. Levende gisten (die wij gebruiken in de producten) niet. Deze verhogen de pH en zullen na verloop van tijd weer uit de darmen verdwijnen. Indien de darmflora steeds weer aantuurt door bijvoorbeeld ons rijke ruwvoer, ziekte uitdroging, ontworming etc. blijft effectieve ontbering wenselijk, zeker voor paarden die gevoelig reageren op de darmen.
Wat is de bezorgtijd?
De bestellingen worden na ontvangst van uw betaling binnen 2 werkdagen geleverd. Je krijgt een email van DPD zodra het daar is ontvangen met de mogelijkheid de leverdatum of het afleveradres te wijzigen, danwel neerzet toestemming geven. Wij kunnen dat niet voor je doorgeven. Vervolgens ontvang je van ons een email met een track en trace code waarmee je het pakket kan wijzigen.
LET OP; bij neerzet toestemming kunnen wij niks meer doen als het pakket zoekraakt.
Pakketten kunnen ook bij alle DPD afhaalpunten worden afgehaald. Dit kan aangegeven worden na het bestellen bij DPD zodra je de email van DPD ontvangt.
Wil je nog wijzigingen doorgeven, dat kan tot 12 uur, daarna zullen de pakketten worden verzonden en kunnen we geen wijzigingen meer doen. Voor grotere verzendingen naar het buitenland kan contact met ons worden opgenomen.
Hoe kan ik een product retourneren?
Je hebt het recht de bestelling tot 14 dagen na ontvangst zonder opgave van reden te annuleren. Je zal dan na annulering binnen 14 dagen de onaangebroken producten retour moeten sturen. Je krijgt dan het volledige orderbedrag. De kosten voor retour van u thuis naar ons warehouse zijn voor eigen rekening.
Klik hier voor het retourportaal
Equilin BV
Rijksweg 24a
6996 AC Drempt
Om gebruik te maken van het herroepingsrecht kunt u een email sturen naar info@equilin.eu met de aankondiging van de retourzending en met de bankgegevens. Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag binnen 14 dagen na aanmelding van uw retour terugstorten mits het product reeds in goede orde retour ontvangen is.
Betaalmethoden
Om het je zo makkelijk mogelijk te maken kun je bij ons op veel verschillende manieren afrekenen. Wij werken met IDEAL, PayPal, MasterCard, Giropay, Bancontact / Mister Cash en Bankoverschrijving. Na betaling worden de producten verzonden. Dit is bij alle betaalmethoden met uitzondering van bankoverschrijving vrijwel direct.
Hoe gebruik ik een kortingscode?
Bij het afrekenen kan je klikken op de link ‘heb je een kortingscode?’ Vervolgens verschijnt een invoerveld waar de kortingscoupon kan worden ingevuld.
Een kortingscode kan je krijgen door bijvoorbeeld het webinar te bekijken of door punten te sparen bij je aankopen.
Waar vind ik de status van mij aanvragen/tickets?
Vragen en aanmeldingen worden bij Equilin afgehandeld via Freshdesk. Om de status in te zien van jouw aanvraag kun je hier inloggen met je inloggegevens.
Hoe dien ik een klacht in?
Het kan altijd voorkomen dat er iets niet helemaal gaat zoals gepland. We raden u aan om klachten eerst bij ons kenbaar te maken door te mailen naar info@equilin.eu. Leidt dit niet tot een oplossing, dan is het mogelijk om uw geschil aan te melden voor bemiddeling via Stichting WebwinkelKeur. Vanaf 15 februari 2016 is het voor consumenten in de EU ook mogelijk om klachten aan te melden via het ODR-platform van de Europese Commissie. Dit ODR-platform is te vinden op http://ec.europa.eu/odr. Wanneer uw klacht nog niet elders in behandeling is dan staat het u vrij om uw klacht te deponeren via het platform van de Europese Unie.