• Maakt goed voeren weer overzichtelijk
  • Abonnementsservice
  • Gratis verzenden vanaf 2 zakken Equilin (NL, BE, DE)

Equilin’s tips voor een fit veulen

Gepubliceerd op 14 juni 2022
tips voor sterk veulen

De eerste paar maanden voor een veulen zijn cruciaal, een gezond en fit veulen begint al bij de merrie. Door de moedermelk worden voedingsstoffen doorgegeven aan je veulen. Het is dus uiterst belangrijk dat de merrie beschikt over een goed uitgebalanceerd rantsoen om het veulen van de juiste hoeveelheid voedingsstoffen te voorzien via de moedermelk.

Ruwvoer als basis

Zorg altijd dat je merrie over voldoende ruwvoer beschikt, dit komt neer op minimaal 2 kg per 100 kilo aan lichaamsgewicht. Ik hoor je denken, “ maar de ruwvoer norm was toch 1kg per 100kg lichaamsgewicht?” Inmiddels is uit wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat dit achterhaald is. En dat een paard minstens de dubbele hoeveelheid ruwvoer nodig heeft om zijn lichaam gezond te houden en een tevreden gevoel te hebben. Van nature eet een paard zelfs nog veel meer ruwvoer en een zogende merrie zelfs nog meer!

Eiwitten

Voor de groei van het veulen en om de moedermelk optimaal te houden heeft de drachtige merrie meer vitaminen en mineralen en vooral goed eiwit nodig. Wanneer je merrie tijdens de dracht of lactatie te weinig eiwit krijgt, zal ze bepaalde eiwitten of aminozuren uit haar eigen lichaam opnemen. Dit kan leiden tot spierverlies om in de behoefte aan eiwitten voor het veulen te voorzien. Dit wil je niet!

Mineralen

Naast eiwitten heeft de merrie ook voldoende mineralen nodig, koper, fosfor en calcium zijn hier goede voorbeelden van. Deze zorgen onder andere voor een goede botgroei en voor de melkproductie van de merrie bijvoorbeeld. Het is verstandig dat al ruim van te voren de merrie voldoende mineralen tot beschikking heeft.

Grow

Het is ons advies om te starten met de GROW vanaf 8 maanden van de dracht en bij fokmerrie continu. Het is sowieso verstandig om voor die tijd al te voeren volgens “Het Nieuwe Voeren” dit houdt in: BASIC + BALANCER. De GROW is een combinatie van de BALANCER en de BASIC, ga je voor het beste voor de merrie dan mag er best nog wat BASIC bij. De merrie wordt hierdoor voorzien van de juiste hoeveelheid

Ben je nou ook benieuwd naar onze producten? Neem een kijkje op de shop!

Bestel online
De waardering van www.equilin.eu/nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 884 reviews.